Prosjekt 4: smart energi

Informasjon om prosjektet

Mål: Etablere fornybar energiproduksjon og implementere fleksibilitets løsninger på samfunnsnivå i følgende segmenter: -Husholdninger –Næring –Kommune-Fritidsboliger​​ for å hjelpe Råde samfunnet ta bærekraftige valg innen området energi

Prosjektgruppe - disse deltar

  • Prosjekteier: Geir Flote
  • Prosjektleder: Lars-Erik Thoresen, tlf: 480 66 971
  • Prosjektdeltaker: Arnt Johannes Hermansen, leder Råde Bondelag
  • Prosjektdeltaker: Morgan Pettersen, leder Råde Næringsforening
  • Prosjektdeltaker: Thor Moen, BJØRK Innovation

Hovedmål:

  • Etablere fornybar energiproduksjon og implementere fleksibilitets løsninger på samfunnsnivå, for å hjelpe Råde samfunnet å ta bærekraftige valg innen området energi, i følgende segmenter:
    • Husholdninger 
    • Næring 
    • Fritidsboliger​ 

Delmål:

Etablere prosjekter innen følgende tre områder:

  • Fase 1: Fornybar energiproduksjon  ​
  • Fase 2: Mikronett​
  • Fase 3: Fleksibilitet  

Ønskede gevinster av prosjektet:

Formålet er å hjelpe innbyggerne i Råde samfunnet ta bærekraftige valg innen området energi for å redusere klimautslipp og strømforbruk samt for å sikre robust og forsyningssikkerhet av energisystemet, (ref kilde Kraftløftet).

Finansiering:

Forprosjektet er tenkt finansiert gjennom delvis kommunale midler og midler fra Råde bondelag og Råde Næringsforening for å utføre en forstudie. Hovedprosjektene er tenkt finansiert av de aktører som deltar.

Prosjektbeskrivelse:

Energimarkedet er i dag preget av svært høy ustabilitet (volatilitet), høye kraftpriser og usikkerhet knyttet til energiforsyning (kilde: Statkraft).

For å møte denne utfordringen er det mye en kommune og dets innbyggere kan gjøre og ikke gjøre, på kort og lang sikt. På kort og mellomlang sikt kan vi redusere økonomisk risiko ved å få mer kontroll over produksjon og ved å styre effekt. Fornybar og lokal (kortreist) energiproduksjon har også ha en viktig klima- og sikkerhetsgevinst.​

Ideen er å hjelpe Råde å bygge fornybar energiproduksjon og styre laster for å redusere belastninger i gjeldene og nye nettstrukturer, som driver både priser opp og som belaster klima.

Status oktober 2024:

Prosjektet er i oppstart og vi har samlet aktører fra både kommune, bondelag og næringsforening til et samarbeide. Vi er i gang med sak om forprosjektmidler til kommunestyret og en søknad til Enova for forprosjektmidler til bondelag og næringsforening. Forprosjektet skal gi svar på blant annet hvordan og hvilken miks produsere fornybar energi (Sol, vind, bio osv), hvordan lagre energi, eierskap, forretningsmodeller, lokasjoner, muligheter med mikronet og mikromarked, det vil si hvordan selge strøm til hverandre innenfor et gitt område.

Status april 2025:

Det jobbes med en kartlegging av energiforbruk til alle kommunale bygg. Dette er viktig i forhold til å søke midler fra Enova.

Dette prosjektet har som mål å lage en detaljert kartlegging av kommunens energi- og klimatiltak ved å fokusere på tre viktige områder: 

1.     Resiliens og desentralisert energiproduksjon – Å sikre en trygg og stabil energiforsyning for kommunen (inkludert næringslivet) , til tross for eksterne trusler og endringer i klimaet. 

2.     Prediksjon av strømkostnader – Å skape bedre forutsigbarhet og budsjettnøyaktighet for kommunen (inkludert næringslivet)  energikostnader, som styrker økonomisk planlegging og reduserer risikoen for uforutsette kostnader. 

3.     Øke andelen fornybar energi – Å identifisere muligheter for å øke bruken av fornybar energi, som både forbedrer kommunen (inkludert næringslivet)  klimaregnskap og bidrar til å nå nasjonale og globale klimamål.