Kapittel 12 i opplæringsloven skal bidra til at elevene har det trygt og godt på skolen, slik at elevene trives og kan lære best mulig. Elevene har rett til et skolemiljø som er både trygt og godt, men trygt og godt er ikke nødvendigvis det samme.
At skolemiljøet skal være trygt, betyr blant annet at elevene ikke skal komme til skade, og at elevene skal føle at skolen er et trygt sted å være. Trygghet handler også om å vite at skolen tar tak hvis noe skjer.
At skolemiljøet skal være godt, handler blant annet om at elevene skal trives på skolen, at de er inkludert i elevgruppen og opplever å være betydningsfulle i fellesskapet. Det er elevens subjektive opplevelse av skolemiljøet som avgjør om det er trygt og godt.
Hva skal skolen gjøre? (aktivitetsplikten)
For å sikre elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø, har skolen en aktivitetsplikt. Formålet med aktivitetsplikten er å sikre at skolen fanger opp hvis elever ikke har det trygt og godt på skolen, og handler raskt og riktig. Alle situasjoner der en elev opplever å ikke ha et trygt og godt skolemiljø er unike, og krever tilpassede tiltak. For å finne ut hva som er egnede tiltak, må dere alltid undersøke og analysere saken nøye. Bruk deres profesjonelle skjønn og vurder hva som er til elevens beste.
I kapittel 12 -4 står det:
Plikt til å sikre et rygt og godt psykososialt skolemiljø (aktivitetsplikt og dokumentasjonsplikt)
Alle som arbeider på skolen, skal følge med på hvordan elevene har det, og om mulig gripe inn dersom noen krenker en elev.
Alle som arbeider på skolen, skal melde fra til rektor dersom de får mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø. Det gjelder også når en elev sier selv at hun eller han ikke har det trygt og godt. Skolen skal snarest undersøke saken og rette opp situasjonen med eignede tiltak. Rektor skal melde fra til kommunen i alvorlige tilfeller.
Skolen skal lage en skriftlig plan for tiltak i saken. I planen skal det stå:
- Hvilke problem tiltakene skal løse
- Hvilke tiltak skolen har planlagt
- Når tiltakene skal gjennomføres
- Hvem som skal gjennomføre tiltakene
- Når tiltakene skal evalueres
Skolen skal dokumentere hva som blir gjort for å oppfylle aktivitetsplikten etter første til andre ledd, i den formen og det omfanget som er nødvendig.
Slik jobber skolene med kap.12
Skolen er opptatt av at alle elever har det trygt og godt på skolen. Det jobbes aktivt med klassemiljøet i den enkelte klasse og på hvert trinn jevnlig gjennom hele året. Skolen har fokus på aktiviteter som fremmer samspill og sosial omgang mellom elevene.
Rådeskolens handlingsplan for et trygt og godt skolemiljø (PDF, 649 kB)
Meld fra om dårlig læringsmiljø og mobbing
Hvis barnet ditt ikke har det bra på skolen, meld fra til rektor og be om tiltak.
Hvis du som foresatt eller som elev opplever mobbing, krenkelser eller dårlig klassemiljø, må du melde i fra til skolens ledelse. Det kan du gjøre ved å snakke med rektor, avdelingslederne eller kontaktlærer og be om et møte. Skolens ledelse vil ta kontakt med deg så raskt som mulig og avtale et møte.
Muligheten til å ta opp saken med Statsforvalteren
Statsforvalteren er statens representant i fylket. Hvis en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø, bør eleven eller foreldrene gi beskjed til rektor på skolen. Hvis en elev eller foreldrene ikke er fornøyd med hvordan skolen følger opp saken for at eleven skal få det trygt og godt, kan de melde fra til Statsforvalteren (håndhevingsordningen). Å melde fra til Statsforvalterener aktuelt hvis saken allerede er tatt opp med rektor.
Ta kontakt med Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo
For mer informasjon:
Les mer om elevers rett til godt læringsmiljø hos Utdanningsdirektoratet
Les mer om elevers rettigheter hos Nullmobbing